Executeur Artementair

Freelance

Na een veelal emotionele rollercoaster periode van zorg, verwerking, geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, blijft u achter met de omvangrijke, maar noodzakelijke taak: zorgen dat een (ouderlijk) huis compleet leeg is voor de datum van oplevering.

Zoveel taken, maar zo weinig tijd noch kennis van zaken over kunst, antiek en design items:

  • Wat te doen bijvoorbeeld met dat grote schilderij in de gang, waarvan niemand eigenlijk precies weet wie de maker is?
  • Hoe kom je dan achter de huidige waarde?
  • En hoe zit het met de emotionele waarde ervan?
  • Waar en hoe kan het opnieuw tot zijn recht komen? 

Gedurende een zeer kwetsbare periode sta ik u graag bij als Executeur Artementair. In mijn ogen een term die de lading heel precies dekt;

Ik ontzorg u of de executeur testamentair specifiek bij het ontzamelen van beeldende kunst, juwelen/sieraden, zilver, antieke meubels en design objecten.

Naast sterke emoties komt daar namelijk enorm veel bij kijken: inventariseren, selecteren, nummeren, fotograferen, taxeren, veilen, inlijsten, verzekeren en transporteren. In sommige gevallen een schenking aan bijvoorbeeld het Prinses Maxima Centrum of een relevant museum. In andere gevallen het oprichten en beheren van een fonds of stichting.

Ik werk discreet en doe alles in nauwe samenspraak, zodat niets ongewild verloren gaat.

In tegenstelling tot een taxateur, die alleen de waarde vaststelt, verzorg ik het hele traject, van A tot Z. Tegen een helder uurtarief gaan alle mogelijk waardevolle zaken, schilderijen en objecten door mijn zorgvuldige handen. En breng ik als onafhankelijk adviseur structuur en waardevolle tijdwinst, maar ook inlevingsvermogen gedurende het hele proces van loslaten, in letterlijke en figuurlijke zin.

Sales

De Executeur Artementair biedt ondersteuning naar behoefte bij het ontzamelen van kunst en antiek, zowel aan privé-personen als organisaties. Mijn vaste aanpak is pragmatisch maar ook flexibel.

Als keurmeester van de gerenommeerde PAN kunstbeurs is het mijn taak om samen met vakkennisgenoten alle ingebrachte kunstwerken uit de periode na 1945 te keuren op kwaliteit, authenticiteit, provenance en conditie, dus dit werk is mij op het lijf geschreven.

Vanwege mijn waardevolle netwerk fungeer ik als een onafhankelijk kunst-kompas, dat geraadpleegd kan worden voor het bepalen van de juiste koers. Ik schakel alleen beproefde en betrouwbare samenwerkingspartners in, waarbij alle partijen ethiek en discretie gegarandeerd hoog in het vaandel hebben.

Uit eigen ervaring weet ik hoe kwetsbaar een mens is, na het verlies van een dierbare. En hoe die eerste periode waarin zich zoveel tegelijk aandient, als in een roes aan je voorbij trekt. Inlevingsvermogen en empathie staan daarom bij mij voorop. Ik beschouw het als een groot vertrouwen om mijn medemens te mogen ontzorgen op een veeleisend maar ook uniek moment in hun leven en dat van hun (toekomstige) familieleden.

Handelen in de geest van, maar met oog voor de realiteit van de toekomst.

(foto: courtesy Absolute Art Gallery)

 

Beurs3Als student kunstgeschiedenis kreeg ik voor het eerst de vraag om te komen assisteren tijdens de TEFAF van 1994. Dit vanwege het feit dat ik mijn talen goed spreek en beschik over gedegen kunsthistorische kennis, in combinatie met verkoop vaardigheden. Hoewel beurzen zeker zwaar zijn om soms wel twaalf dagen lang aaneengesloten te doen, kreeg ik er ook veel energie van.

Door te mogen werken voor toonaangevende art-dealers uit binnen- en buitenland, heb ik inzicht gekregen in de do’s & don’ts van de kunsthandel en een internationaal netwerk opgebouwd. Van Matisse tot Henry Moore, van Levi van Veluw tot Stephane Halleux. Mijn specialisatie ligt bij moderne en hedendaagse beeldende kunst. Daarbuiten schakel ik mijn netwerk van specialisten en partners in.

Ervaring art-dealers / galleries: Thomas Gibson Fine Art Ltd. Londen, Jacqueline Simcox Ltd. Londen, John Slichte-Bergen Amsterdam, Galerie Ron Mandos, Amsterdam, Absolute Art Gallery, Knokke/Gent, Galerie Braun, Wuppertal.

Ervaring beurzen: TEFAF Maastricht, PAN Amsterdam, Scope Basel, Art Brussel, Art Rotterdam, Affordable Art Fair, Unseen, Line-Art Gent, Asian Art London.

Missie

Mijn logo stelt een lakzegel voor, met daarin mijn initialen CK op gestileerde, hedendaagse wijze opgenomen. Het lakzegel werd in vroegere tijden gebruikt om waardevolle documenten te verzegelen.

Als kunsthistoricus behoud ik graag de goede dingen van het verleden.

Het lakzegel staat voor uw eigendommen, want deze zijn voor u van zeer waardevolle betekenis. Concreet verbind ik mijn naam aan een door mij toegezegde inspanning.

Mijn logo staat hiervoor symbool.

Beurzen
TEFAF, Scope Basel, PAN Amsterdam, Art Brussel, Art Rotterdam, Affordable Art Fair, Line-Art Gent, Asian Art London 
Emotie
Kunst is emotie en daardoor vrij ontastbaar. Door het ontastbare samen met de kijker concreter te maken en zo goed mogelijk te benoemen, komt er helderheid.
Discreet
Discretie en arbeids-ethos staan gegarandeerd hoog in het vaandel.