Biografie & CV

BioNa een jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond, heb ik Kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dankzij een beurs kreeg ik de gelegenheid om mijn scriptie onderzoek in Rome uit te voeren. In 1994 ben ik afgestudeerd in de Italiaanse Barok tekenkunst.

Gedurende mijn hele studieperiode heb ik met veel plezier bij een telemarketing bureau acquisitie werk gedaan en spelenderwijs mijn verkoop capaciteiten ontwikkeld.

De culturele sector bleek vervolgens grote behoefte te hebben aan de niet zo voor de hand liggende combinatie van kunstkennis en beproefde verkoop vaardigheden. Met een steeds verder terug tredende overheid, vervaagde het verschil tussen ‘profit’ en ‘non-proft’ de afgelopen jaren namelijk sterk.

Het gaat tegenwoordig in de culturele sector minstens zo zeer om:

 • return on investment
 • bezoekersaantallen
 • het aantrekken van sponsoren
 • wervende persberichten
 • het genereren van media aandacht
 • het met succes realiseren van vooraf geformuleerde doelstellingen

En hierin ligt mijn toegevoegde waarde.

Claudia

Opleiding:

Doctoraal Kunstgeschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen

Werkervaring:

 • Freelance Projecten
 • Adjunct Directeur – Stichting Kunstweek
 • Account Manager – Vrije Universiteit Amsterdam
 • Consultant – Michael Page International
 • Rayon Manager – Business Art Service
 • Art Consultant – Business Art Service
 • Projectleider – Van Wissen Telemarketing

Trainingen en seminars:

 • Praktijk Leiderschap, Rootconsult
 • Coachend Leiderschap, Rootconsult
 • Projectmatig werken, Rootconsult
 • Persoonlijke Kracht, Rootconsult
 • Interviewtechnieken, Door Training
 • Salestraining, Intec
 • Leidinggeven, Interselling Training
 • Presentatietechnieken, Interselling Training
 • Salestraining, Interselling Training
 • Seminar: Fundraising MoMa via Kunst & Zaken

Overige activiteiten:

 • Kunst- en Mediabeleid, Rijksuniversiteit Utrecht
 • Recenseren van Kunst I en II, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Filosofie van de Kunst, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Amerikaanse Kunst en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Publicaties in Kunstweek Boeken 2005 t/m 2008
 • Lid kunstcommissie Vrije Universiteit Amsterdam

(foto: courtesy Claude van Heye)

Goedemorgen Nederland – NCRV

CKLivingPic

 

Tijdschrift Living

Kind en Kunst

Redactionele tekst tbv AVRO-programma Willem Wever

Opdrachtgevers:

Cultureel Organisatiebureau Artifex
Paleis Soestdijk is in transitie, op weg naar een nieuwe bestemming en wordt geëxploiteerd door Cultureel Organisatiebureau Artifex (organisator van het Amsterdam Light Festival). Met veel plezier doe ik de PR & Marketing voor de uiteenlopende activiteiten die ten paleize worden georganiseerd, zoals ondermeer de kunst tentoonstelling van Klaas Gubbels en de jaarlijks terugkerende Zomeravond Cinema.
Thomas Gibson Fine Art
Deze Londense kunsthandelaar verleen ik jaarlijks verkoop-assistentie tijdens TEFAF. Vanwege mijn talenkennis richt ik mij op de Nederlands, Duits, Frans en Italiaans sprekende bezoekers. In dit allerhoogste segment met museale kunstenaars als Matisse, Bonnard, De Vlaminck en Giacometti, is het een vereiste om de belezen verzamelaar van informatie te kunnen voorzien waarover hij nog niet beschikt.
Galerie Ron Mandos
Bij deze toonaangevende hedendaagse kunst galerie op de Prinsengracht in Amsterdam, heb ik anderhalf jaar en met veel plezier als sales & artistic manager gewerkt. Ik was verantwoordelijk voor een deel van de omzet in de galerie en tijdens beurzen. Gastvrijheid en onverdeelde aandacht voor alle bezoekers zijn in deze periode een tweede natuur geworden.
Absolute Art Gallery
Met deze Belgische galerie voor hedendaagse kunst ben ik mee geweest naar Basel (Zwitserland), om daar verkoop assistentie te geven tijdens de Scope fair van 2013. De samenwerking beviel wederzijds zo goed dat we enkele maanden later weer samen hebben gewerkt tijdens PAN Amsterdam. Ik ben er trots op om een vast gezicht te mogen zijn voor deze goedlopende galerie, met vestigingen in Brugge en Knokke.
Grace Robinson Evenementen
Voor Grace Robinson bedenk ik culturele concepten voor bedrijfs-evenementen en voer deze vervolgens samen met haar uit. Op verzoek van Grace spreek ik mijn netwerk aan, zodat zij zich kan onderscheiden in haar vakgebied en aldus in kan spelen op een zakelijke behoefte aan creativiteit, originaliteit of pure kunst inhoud.
LG
Voor LG heb ik een kunstenaar gezocht en gevonden die in staat was om een presentatie te geven over traditionele schilderkunst versus de mogelijkheden van nieuwe media, tijdens de lancering van een nieuw LG product.
Gemeente Lelystad
In samenwerking met Peper Office heb ik de PR strategie uitgevoerd die vooraf ging aan de onthulling van het beeld van Anthony Gormley, in opdracht van de gemeente Lelystad.
Onderneming & Kunst
Voor Onderneming & Kunst heb ik het acquisitie-traject uitgevoerd dat voorafging aan de Open Art Fair 2012.
Frankendael Foundation
In samenwerking met Peper Office heb ik de PR strategie uitgevoerd, voorafgaand aan de opening van een tentoonstelling in Huize Frankendael in Amsterdam.
Grote Amsterdamse Kunst Kalender
In opdracht van Make Art Projects heb ik het corporate crowdfunding gedeelte aangepakt, om de eerste editie van de Grote Amsterdamse Kunst Kalender 2014 mede mogelijk te maken.
Jacqueline Simcox Ltd
Deze kunsthandelaar uit Londen heb ik drie jaar lang verkoop-assistentie verleend tijdens TEFAF, vanwege mijn talenkennis en de vereiste basiskennis van de Chinese textiel kunst.
BrandBase
Voor dit Amsterdamse reclame bureau heb ik een succesvolle, internationale PR campagne uitgerold, om maximale exposure en free publicity te krijgen voor 1 van hun opdrachten; een kantoor bestaand uit houten pallets.
Gaggenau
Ter gelegenheid van een jaarlijks Gaggenau event met 300 gasten, heb ik een presentatie gegeven over de creatieve raakvlakken tussen industrieel design en de kunstwereld. Daarnaast heb ik een tentoonstelling voor 1 dag ingericht, aangevuld met een meet & greet met de betreffende kunstenaars.
Van der Steenhoven Advocaten
Voor dit Amsterdamse advocaten-kantoor schrijf ik PR-teksten die onderscheidend moeten zijn in hun branche en getuigen van creativiteit.
Amstel Gallery
Voor deze contemporary art gallery heb ik inhoudelijke analyses geschreven over het werk van bepaalde kunstenaars en het PR traject verzorgd voorafgaand aan de opening van een nieuwe show.
Stichting Kunstweek
Voor Stichting Kunstweek heb ik mij ingezet om vorm en inhoud van de Kunstweek brand te helpen ontwikkelen. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de fundraise, middels het werven van sponsoren, fondsen en betalende deelnemers.
Jeff Kowatch
Ter gelegenheid van zijn expositie in het Muziekgebouw aan het IJ heb ik een analyse van Jeff’s werk gemaakt, dat vervolgens als basis heeft gediend voor een persbericht in zowel Nederlands als Engels. In samenspel met de communicatie medewerker van het Muziekgebouw, heb ik ervoor gezorgd dat de maximale free publicity in de media gegenereerd werd en de naamsbekendheid van Jeff Kowatch vergroot.
Olivië
Ter voorbereiding van de lancering van een zeer omvangrijk kunst-concept, heb ik een communicatie plan geschreven voor deze kunstenaar en hem ondersteuning geboden bij het professionaliseren van zijn diverse communicatie uitingen.
Privé verzamelaars
Als kunst-intermediair zet ik mij in om op verzoek een bepaald kunstwerk te zoeken, vinden en aan te kopen. Ik werk daarbij uitsluitend samen met partners die ethiek en discretie eveneens hoog in het vaandel hebben staan. Altijd worden er vooraf heldere afspraken gemaakt, zodat mijn onafhankelijkheid gewaarborgd blijft.